Rownanie trygonometryczne
Krl: cos
4x−sin
4x=sin4x
Rozwiązałem to, lecz mam za dużo rozwiązań, może mi któreś wywalicie

Otóż dochodze do takiego momentu gdy:
(cos
2x+sin
2x)=4sinxcosx(cos
2x−sin
2x)
Tutaj sobie rozdzielam na alternatywe:
(cos
2x+sin
2x)≠0 , dziele i wychodzą dobre rozwiazania (x =
π12 x =
5π12)
lub
(cos
2x+sin
2x)=0 → wychodzi mi z tego ,że x =
π4 lub x = −
π4 tego z minusem nie ma
w rozwiązaniach, czy ktoś mi wytłumaczy czemu?
26 sty 20:28
Krzysiek: cos2 x+sin2 x =0 ?... przecież lewa strona jest równa 1 (jedynka trygonometryczna)
26 sty 20:35
Krl: ahh błąd
TAM PO LEWEJ TEZ JEST MINUS,
26 sty 20:38
ZKS:
cos
4x − sin
4x = sin4x
(cos2x − sin2x)(cos2x + sin2x) = sin4x
(cos2x − sin2x) = cos2x
sin2x + cos2x = 1
cos2x = sin4x
| | π | | π | |
4x = |
| − 2x + k * 2π ∨ 4x = π − |
| + 2x + k * 2π |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
6x = |
| + k * 2π ∨ 2x = |
| + k * 2π |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
x = |
| + k * |
| ∨ x = |
| + k * π |
| | 12 | | 3 | | 4 | |
26 sty 20:41
Krl: A czy w moim myśleniu jest błąd gdzieś? BO mój sposób też wydaje się być ok a wychodzi źle
26 sty 20:57
ZKS:
Napisz wszystko po kolei bo z Twojego zapisu nie mogę za bardzo odczytać.
26 sty 21:00
Krl: cos4x−sin4x=sin4x
(cos2x−sin2x)(cos2x+sin2x)=2sin2xcos2x
(cos2x−sin2x) *1=4sinxcosxcos2x
cos2x−sin2x=4sinxcosx(cos2x−sin2x)
W tym momencie dziele przez cos2x−sin2x zakładając, że wyrażenie to ≠0
4sinxcosx=1
sin2x=12 → x=π12 +kπ lub x=5π12 +kπ
Teraz patrzę co się dzieje jeżeli cos2x−sin2x=0
Z tego wychodzi mi, że tgx=1 lub tgx=−1 → x=π4 lub x= −π4
Tego drugiego z minusem nie ma wiesz czemu?
26 sty 21:14
ZKS:
A czy sin4x = 2sin2xcos2x ?
26 sty 21:18
Krl: Yyyy.... a nie jest tak?
26 sty 21:21
ZKS:
Chyba nie bardzo.
26 sty 21:25
ZKS:
Ale poczekaj bo coś mi się pomieszało.
26 sty 21:26
Krl: Heh. No sin2x=2sinxcosx sin4x=2sin2xcos2x czyż nie?
26 sty 21:27
ZKS:
W porządku jest to sprawdzę do końca za chwilę to.
26 sty 21:27
ZKS:
| | π | |
Zakładając że cos2x − sin2x ≠ 0 przecież to może być 0 dla |
| gubisz rozwiązanie. |
| | 4 | |
26 sty 21:30
ZKS:
cos2x − sin22x = 4sinxcosx(cos2x − sin2x)
cos2x − sin22x − 4sinxcosx(cos2x − sin2x) = 0
(cos2x − sin2x)(1 − 4sinxcosx) = 0
cos2x(1 − 2sin2x) = 0
26 sty 21:32
ZKS:
Tam 2 mi się wkradła prze sin2x.
26 sty 21:33
Krl: Wiem wiem potem pisałem że rozważam osobno ten przypadek.
A własnie a propos: cos2x−sin2x=0 spełniają x = π/4 lub x= −π/4 czyż nie?
26 sty 21:42
26 sty 21:51
Krl: To jest właśnie jedyna rzecz jakiej nie rozumiem.
Dla mnie to wygląda tak:
|cosx|=|sinx|
cosx=sinx →tgx=1 → x=π/4
lub
cosx=−sinx →tgx=−1 →x= − π/4
26 sty 21:54
Krl: Nie rozumiem czemu to rozwiązanie z minusem wypada
26 sty 21:54
ZKS:
Masz
cos2x = 0
| | π | | 3 | |
2x = |
| + k * 2π ∨ 2x = |
| π + k * 2π |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3 | |
x = |
| + k * π ∨ x = |
| π + k * π |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
A to można zapisać jako x = |
| + k * |
| ponieważ te wyniki powtarzają się o okres |
| | 4 | | 2 | |
26 sty 21:58
Krl: No teraz ok, ale wciąz nie widzę błedu w moim rozumowaniu
26 sty 22:00
ZKS:
Ale masz podać odpowiedź w danym przedziale czy dla każdego kąta?
26 sty 22:05
Krl: Ma być normalny przedział tak jak napisałes. tylko nie rozumiem czemu nie może bycc x= −π/4, bo
moim zdaniem to spełnia nierówność cos2x−sin2x=0
26 sty 22:07
ZKS:
A dla k ∊ C równego −2 nie będzie przypadkiem Twojego rozwiązania. Piszę że pewnie oni
| | π | |
uprościli zapis ponieważ wyniki się powtarzają o okres |
| . |
| | 2 | |
26 sty 22:10
Krl: A czy x=π4 +kπ2 jest jednoznaczne z x = π4+kπ + x=−π4+kπ
26 sty 22:50
Krl: BO mnie się wydaje że tak lecz pewności brak
26 sty 22:51
ZKS:
| | π | | π | | π | |
To wstaw sobie za k = −1 do x = |
| + k * |
| i zobacz czy dostaniesz x = − |
| . |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
26 sty 22:55
Krl: No tak π/4−π/2=−π/4. Heh czyli od początku dobrze miałem oni po prostu to wsadzili w jedno.
Dzięki wielkie za pomoc
26 sty 22:58
ZKS:
A proszę Cię bardzo.
26 sty 23:01