26 sty 20:07
kylo1303: Nie moj poziom xD
26 sty 20:13
Godzio:
No troszkę
26 sty 20:16
kylo1303: Chciałoby ci się sprawdzic jedno zadanie?
Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 50 i spelniajacych nierownosc:
log
2n + log
n16 > 4
Dziedzina: n∊N i n>0 i n≠1 (czyli n∊{2,3,4, ... ,48,49}
log
2n + log
n16 > 4
| | 1 | |
log2n + 5* |
| > 4 (zastosuje podstawienie log2n=t, mnoze przez t, poniewaz log2n |
| | log2n | |
dla wyznacznej dziedziny jest ≥1)
t
2+5−4t>0 Δ=−4
brak miejsc zerowych, calosc znajduje sie nad osia OX wiec n∊R i n∊D
Sn= 1/2 * 48 * (2+49)= 24*51=1224
Czy jest gdzies blad?
26 sty 20:31
kylo1303: Dobra, machanlem sie przy pisaniu tutaj rozwiazania, tam nie 5 tylko 4 oczywiscie.
26 sty 20:31
kylo1303: Korekta:
t
2−4t+4>0
Δ=0
S=52*1/2*47=
Wiec Suma bedzie 1222
26 sty 20:33
Godzio:
Jak coś to dopiero w poniedziałek mogę pomóc coś, jutro i w poniedziałek mam ważne egzaminy,
więc zakuwam tylko i wyłącznie to
26 sty 20:33
Godzio:
Zgadza Ci się ta suma czy nie ?
26 sty 20:35
kylo1303: Nie mam odpowiedzi a jutro zanosze do nauczyciela zadania, ogolnie to proste jest, ale nie
zawracaj sobie glowy. Przepraszam ze przeszkodzilem. Zapomnij ze cokolwiek pisalem.
26 sty 20:36
Godzio:
26 sty 20:36
Godzio: Odświeżam
26 sty 20:52
Godzio: No to jeszcze raz
26 sty 21:51
ZKS:
Całe szczęście że ja jestem zwolniony z egzaminu.
26 sty 21:54
Godzio: U nas nie ma czegoś takiego jak "zwolniony z egzaminu" ... analiza i algebra są obowiązkowe
26 sty 21:59
ZKS:
Niestety jeżeli chce się być profesorem matematyki to trzeba.
26 sty 22:04
Godzio:
Taaaa
26 sty 22:06
ZKS:
Ja jestem i tak siebie dumny całki na 5 zaliczyłem max punktów i drugi na roku z matematyki
26 sty 22:12
Tomek.Noah: Godzio nie oslabiaj mnie 4 nie zrobisz?
26 sty 22:12
ZKS:
Tak nawiasem mówiąc i się nie chwaląc no nie.

26 sty 22:13
Godzio:
@
ZKS jesteś kozakiem

@
Tomek.Noah widzę, że chcesz pomóc

Coś kombinowałem, żeby przedstawić go rekurencyjnie, pociągnąć dowód indukcyjnie i podać wynik,
ale tak średnio to wyszło, jeszcze będę próbować, ale teraz uczę się płaszczyzn
26 sty 22:14
Basiek: <wtrąca się, wybacz Godzio, wiem, że mi wybaczysz>
Gratulacje
ZKS , moim zdaniem w pełni zasłużone to 5. To co teraz? Cel: pierwszy na roku.
26 sty 22:15
ZKS:
Może po odejmować od siebie wiersze i wtedy dostało by się macierz górną trójkątną?
26 sty 22:15
Godzio: Za 1 h do tego zadania wrócę, muszę zrozumieć w pełni R
3
26 sty 22:18
ZKS:
Cel na pierwszym roku był taki żeby zaliczyć fizykę i sprawdzian z kreski a to mi się udało no
i mieć chociaż 4 z matematyki.

Dziękuję za gratulację.
26 sty 22:18
Tomek.Noah: ZKS rozumie bo jesli chodzi o kreski xD
26 sty 22:21
ZKS:
To jest naprawdę ciekawy przedmiot geometria wykreślna heh.

Ale jeden koleś napisał to na
maksa.

Dobra żeby nie spamować Ci
Godzio to już nie będę się udzielał na Twoim wątku.
26 sty 22:25
Godzio: Jeśli powiesz mi jak obliczyć ten wyznacznik to się udzielaj ile wlezie
26 sty 22:28
Tomek.Noah: A jak bys liczyl rzad tej macierzy

?
26 sty 22:29