kąty w wielokącie
BLAZEJ_505: Czy kąt między sąsiednimi przekątnymi wielokąta foremnego wychodzącego z jednego wierzchołka
może mieć miarę 10 ?
26 sty 20:00
BLAZEJ_505: a jak to uzasadnić, bo jak kombinuję że suma wszystkich kątów w wielokącie Sn=(n−2)180 to
podzielone przez liczbę wierzchołków n i liczbę przekątnych z jednego wierzchołka.
26 sty 20:06
pigor: tak, ...

w 36−cio kącie foremnym , bo
10o + {n−2}180On = 180o ⇒ 10n+(n−2)180=180n ⇔ 10n=360 ⇒
n=36 .
26 sty 20:38
BLAZEJ_505: a nie w 18−kącie?
26 sty 20:42