matematykaszkolna.pl
Przebieg zmienności funkcji asia : muszę zbadać przebieg zmienności funkcji f(x) = x3 + 6x2 + 9 z niektórymi rzeczami nie umiem sobie poradzić ;C 1. asymptot tutaj nie będzie? 2. Jak obliczyc ekstrema i przedziały monotonicznosci, punkty przegięcia, przedziały wklęsłosci i wypukłosci? będę wdzięczna za rady emotka
26 sty 19:53
krystek: Popatrz do zeszytu 1) pochodna y' 2) druga pochodna y'' 3) miejsca zerowe pochodnej jako ,p podejrzane o ekstremum 4)znak pochodnei i określić monotoniczność. p przegięcia 5) wklęsłość i wypukłośc przy pomocy y''
26 sty 20:00
Tragos: tak, asymptot nie będzie 2. f'(x) = 3x2 + 12x funkcja rosnąca, gdy f'(x) > 0 funkcja malejąca, gdy f'(x) < 0 ekstremum: f'(x) = 0 minimum, jeśli znak pochodnej zmienia się z minusa na plus maksimum lokalne, jeśli znak pochodnej zmienią się z plusa na minus
26 sty 20:02
asia : problem w tym,ze nie mam tego w zeszycie ;c pchodne mam policzone i dalej nie wiem jak z tego wyznaczyć wklęsłość i wypukłość ;c druga pochodna wynosi f''(x) = 6x + 12 czyli x = −2 i co dalej z tym?
26 sty 20:04