Przebieg zmienności funkcji
asia : muszę zbadać przebieg zmienności funkcji f(x) = x
3 + 6x
2 + 9
z niektórymi rzeczami nie umiem sobie poradzić ;C
1. asymptot tutaj nie będzie?
2. Jak obliczyc ekstrema i przedziały monotonicznosci, punkty przegięcia, przedziały wklęsłosci
i wypukłosci? będę wdzięczna za rady
26 sty 19:53
26 sty 20:00
Tragos: tak, asymptot nie będzie
2. f'(x) = 3x2 + 12x
funkcja rosnąca, gdy f'(x) > 0
funkcja malejąca, gdy f'(x) < 0
ekstremum: f'(x) = 0
minimum, jeśli znak pochodnej zmienia się z minusa na plus
maksimum lokalne, jeśli znak pochodnej zmienią się z plusa na minus
26 sty 20:02
asia : problem w tym,ze nie mam tego w zeszycie ;c
pchodne mam policzone i dalej nie wiem jak z tego wyznaczyć wklęsłość i wypukłość ;c
druga pochodna wynosi f''(x) = 6x + 12 czyli x = −2 i co dalej z tym?
26 sty 20:04