/
anon: rozwiąż równanie:
a)2cos
2x=cosx+1
b)2sin
2x−
√3sinx−3=0
26 sty 19:52
anon:
26 sty 20:42
Kot admin. Co ja pacze? : t = cosx lub t = sinx zależnie od podpunktu. Oczywiście t ∊<−1;1>
ustal dziedzinę w trzecim
Otrzymasz równanie kwadratowe.
26 sty 20:48
rumpek:
a)
2cos
2x = cosx + 1
t = cosx, t ∊ <−1,1>
2t
2 = t + 1
2t
2 − t − 1 = 0
Δ = 1 + 8 = 9 ⇒
√Δ = 3
| | 1 − 3 | | −2 | | 1 | |
t1 = |
| = |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
już nie powinno byc problemu
26 sty 20:51
rumpek:
b)
2sin
2x −
√3sinx − 3 = 0
t = sinx, t∊<−1,1>
2t −
√3t − 3 = 0
Δ = 3 + 24 = 27 ⇒
√Δ = 3
√3
| | √3 − 3√3 | | √3(1 − 3) | | −2√3 | | √3 | |
t1 = |
| = |
| = |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | √3 + 3√3 | | √3(1 + 3) | | 4√3 | |
t2 = |
| = |
| = |
| = √3 ≈ 1,73 ∉ Z |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
dalej powinno isc bez problemu
26 sty 20:54
rumpek:
c)
| 1 | |
| + cosx = cos2x + 1 (cosx ≠ 0 ) |
| cosx | |
t = cosx, t∊<−1,1>
| 1 | |
| + t = t2 + 1 / * t (bo dałem dziedzinę cosx ≠ 0 ) |
| t | |
1 + t
2 = t
3 + t
t
3 − t
2 + t − 1 = 0
t
2(t − 1) + (t − 1) = 0
(t
2 + 1)(t − 1) = 0
t − 1 = 0 ⇔ t = 1
t
2 + 1 = 0 (niepełen kwadrat sumy, więc brak rozwiązania)
cosx = 1
i odczytać tylko
26 sty 20:57
anon: dzieki
26 sty 20:59