Z góry dziękuję za pomoc
staszek: Cześć, mam problem, nie potrafię rozwiązać tego zadania.
Rozwiąż równanie:
y''+2y'+y=2lnx/xex
Wie ktoś może jak to zrobić?
26 sty 19:37
Krzysiek: rozwiąż równanie liniowe jednorodne a potem skorzystaj z metody uzmienniania stałej
26 sty 19:40
staszek: Dzięki.
Mam jeszcze tylko pytanie. Czyli jak rozwiąże równanie to y
o=C*e
−x
26 sty 20:22
Krzysiek: co to za rozwiązanie? równania jednorodnego?
powinieneś mieć 2 rozwiązania...
y0 =c1 e−t +c2 te−t
26 sty 20:32
staszek: Dzięki, już wiem gdzie miałem błąd i czemu tak dziwnie wychodziło.
26 sty 20:52