ciąg geometryczny
login: Witam mam taki problem mam obliczyc 10 i 20 wyraz ciągu mam podane:
| | 1 | | 1 | |
a1= |
| a3= |
| i mój problem to nie wiem jak wyznaczyć a2 prosze o pmoc |
| | 64 | | 16 | |
26 sty 19:34
krystek: a3=a1*q i podstaw wyliczysz q
a2=a1*q
26 sty 19:36
Tragos: a3 = a1 * q2
26 sty 19:37
26 sty 19:38
login: dzięki
26 sty 19:38
login: a czemu a
2 2 a nie samo a
2
26 sty 19:43
login: a proporcja spoko
26 sty 19:45
26 sty 19:46
login: | | 1 | |
a tym pierwszym sposobem wychodzi mi 4 co robie zle bo drugim |
| |
| | 32 | |
26 sty 19:50
krystek: tam jest zgubione q
a
3=a
1*q
2 co jest oczywiste


!
26 sty 19:55
login: trzeba było tak od razu napisac zebym popatrzył na wzór teraz juz wiem skad ten 2
jeszcze raz dzieki
26 sty 19:57
DZIADZIA: czesć chłopaki
26 sty 20:00
krystek: No a nie masz wzorów na an ciągu geometrycznego? Co robiłeś na lekcji?
26 sty 20:01
DZIADZIA: kurde mam problem banalny ale się bywa sory żę sie wpierdzielam
ale słuchajcie 3* jaka liczba =−1

?
26 sty 20:02
DZIADZIA: prosta prostopadła a1*a2=−1 a1=3 czyli 3*...=−1?
26 sty 20:03
26 sty 20:04
DZIADZIA: dziękować Tragos
26 sty 20:06