geometria okręgi
BLAZEJ_505:

Środek okręgu o promieniu r leży na okręgu o promieniu R(r<R). Punkt P leży na obu okręgach.
Prosta styczna w punkcie Pod mniejszego okręgu przecina większy w punkcie A. Jaką długość ma
cięciwa PA. Jakaś wskazówka
26 sty 19:22
BLAZEJ_505: już wiem. Pitagoras
26 sty 19:29
BLAZEJ_505: ale jednak nie

bo przeciwprostokątna nie przechodzi przez środek okręgu dużego
26 sty 19:30
Aga1:

IPAI=x
Z Pitagorasa
x=
√4r2−r2
26 sty 19:31
Aga1: Przechodzi, bo kąt P jest kątem prostym (wpisanym w okrąg, więc jest zawsze oparty na
średnicy.)
26 sty 19:32
Aga1: chochlik x=√4R2−r2
26 sty 19:33
BLAZEJ_505: dopiero jak mnie uświadomiłaś że trójkąt jest prostokątny skojarzyłem fakt że przechodzi przez
środek okręgu
26 sty 19:36
Aga1: Nie mogę ktoś mnie prześladuje.
Co za język!
26 sty 19:37