matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomóżcie :)
Kacper ;d:
Uzasadnij że dla x =
√
6
−
√
2
funkcja liniowa f(x) = {2}x −2
√
3
przyjmuje wartość całkowitą
26 sty 19:17
M:
14 lut 15:39
Bo_ra:
f(x)=
√
2
x−2
√
3
f(
√
6
−
√
2
)=
√
2
(
√
6
−
√
2
)−2
√
3
=
√
12
−2=2
√
3
=2
√
3
−2−2
√
3
=−2
14 lut 16:01