Oblicz granicę:
Sonia22: Oblicz granicę:
26 sty 19:05
Krzysiek: skorzystaj z przekształcenia:
ab =eb lna
i policz granicę wykładnika
26 sty 19:07
Sonia22: czyli:
| lim | | lim | |
| exlnx |
| xlnx |
| x→0+ | | x→0+ | |
Co oznacza to 0
+?
26 sty 19:16
Krzysiek: że zmierzasz do zera z prawej strony,
i 'x' możesz 'zrzucić' do mianownika i skorzystać z reguły de l'hospitala
26 sty 19:19
26 sty 19:24
Krzysiek: tak
26 sty 19:24
Sonia22: skorzystać z reguły de l'hospitala czyli przyrównać, podstawić jakby to x tak?
takie kreseczki zrobić do tego 1 przez x i napisać?
jak zmierzam do zera z prawej strony w 1 przez x to co to będzie nie moge tego jakos tak sobie
wyobrazic
26 sty 19:27
26 sty 19:29
Krzysiek: matinffiz, to proszę wytłumaczyć lepiej

ja nie jestem nauczycielem..
26 sty 19:30
Sonia22: do zera
26 sty 19:34
Sonia22: a lnx do czego zmierza?
26 sty 19:37
Krzysiek: no nie do zera...
1/x
gdy x=1/1000
dla x=1/100000
więc 1/x →+
∞
a do czego zmierza ln ? (narysuj sobie wykres funkcji ln x)
ln0
+ =−
∞
26 sty 19:40
Krzysiek: dobra ide już spać
26 sty 19:43
Sonia22: Dzięki rozumiem już
26 sty 19:46
Krzysiek: Mam nadzieję, że ten krzysiek naprawdę poszedł spać... bo to nie jest ta sama osoba która tu
pisała posty ...
26 sty 19:47
Sonia22: Już skumałam jak narysowałam wykres

Zobacz moj ostatni post
26 sty 19:52