Całka ogólna
Atola: Wyznaczyć całkę ogólną równania rózniczkowego:
Powiedzcie mi tylko czy aby wyznaczyć całkę szczególną równania niejenorodnego to mogę
| | ex | |
rozdzielić |
| na f 1(x)=e x i f 2(x)=x 2+1  ? |
| | x2+1 | |
26 sty 19:01
Krzysiek: jak niby chcesz to rozdzielić?
musisz 'zgadnąć' rozwiązanie szczególne lub wyliczyć (korzystając z metody uzmienniania stałej
)
26 sty 19:12
Atola: no chcę skorzystać z metody przewidywań i właśnie moje pytanie jest czy jeśli będę obliczać
CSRN to mogę najpierw dla równania y
''−2y
'+y=e
x i potem dla y
''−2y
'+y=x
2+1 i
dodać rozwiązania
26 sty 19:14
Krzysiek: no nie bo tam masz iloczyn więc jak dodasz to będziesz mieć sumę ...
26 sty 19:15
Atola: czyli jak to powinno być?
26 sty 19:18
Krzysiek: rozwiązujesz równanie liniowe jednorodne a potem rozwiązujesz równanie liniowe korzystając z
metody uzmienniania stałej
26 sty 19:22
Atola: okej dzięki
26 sty 19:23