permutacje i wariacje bez powtórzeń
Ania: witam

mam taki problem, że jutro piszę kartkówkę z tematu który dziś braliśmy i nie do końca
wszystko rozumiem. czy mógłby ktoś mi pomóc?
mam takie zananie:
z cyfr 0 1 2 3 4 5 można utworzyć różne cyfry sześciocyfrowe o niepowtarzających się cyfrach.
ile z tych liczb ma cyfrę 3 lub 4 na miejscu jedności?
i ja to zadanie rozwiazuję tak:
3 ( lub 4)
5m 5m 4m 3m 2m 1 m = 2*(5* 5!) = 1200
5m − 5 możliwości wyboru liczby
a wynik ma być 192 ..
mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? proszę
26 sty 18:45
Aga1: Z 3 na końcu
xxxxx3
na pierwszym miejscu nie może być 0, ani trzy , więc mamy 4 możliwości wyboru, bo wybieramy
jedną spośród cyfr 1,2,4,5,
na drugie miejsce możemy wybierać z pozostałych (ale nie ma 3 i nie ma jeszcze jednej cyfry),
więc mamy 4 możliwości
na 3 miejsce już tylko 3, bo trzy zostały już wykorzystane.
na 4 miejsce 2 możliwości
i na piąte tylko 1 możliwość
1*2*3*4*4=96
I tyle samo jest liczb zakończonych 4
Razem 96+96=192.
26 sty 19:02
notka: na miejscu jedności 3 lub 4, czyli 2 możliwości. Przyjmijmy, że jedności to 4, czyli
na miejscu dziesiątek 0, 1, 2, 3, 5 − 5 mozliwości. Przyjmijmy, że dziesiątka to 5, to na
miejscu setek może być tylko 0, 1, 2. A teraz dla odmiany na pierwszym miejscu postawimy 1 lub
2, bo nie istnieje liczba sześciocyfrowa zaczynająca się 0.itd.
wynik 4*4*3*2*1*2= 192
26 sty 19:09
Aga1: To Twoim sposobem
4m 4m 3m 2m 1m 1m
2* (4*4*3*2*1)=192.
26 sty 19:13
Ania: chciałam tylko lekko nadmienić, że ktoś się poszywa pode mnie... Pozdrawiam.
26 sty 19:15
Ania: aha i dziękuję za pomoc , już wszystko rozumiem.
26 sty 19:16