funkcja liniowa
pomoćy:

dana jest funkcja liniowa
f(x)= 2x+b
funkcja f przyjmuje wartosci dodatnie tylko dla argumentow wiekszych od 8
Wychodzi z tego, ze miejscem zerowym jest 8
zatem
0 = 2*8 +b
b=−16
b − punkt przeciecia sie z osia OY
Dobrym tokiem mysle, czy wynik to poprostu przypadek?
26 sty 18:21
Tragos: punkt przecięcia z osią OY to f(0), ale tak to b jest dobrze obliczone
26 sty 18:29
Tragos: dokładniej P(0, f(0))
26 sty 18:29
pomoćy: więc b jest to punkt przeciecia sie z osia OX tak?
26 sty 18:29
Tragos: tak

f(x) = 2x + b
f(x) > 0, dla x > 8
zatem
f(8) = 0
16 + b = 0
b = −16
y = 2x −16
f(0) = −16
punkt przecięcia z osią OY: P(0, −16)
26 sty 18:32
pomoćy: wkoncu zaczynam rozumiec funkcje liniowa

dzieki
26 sty 18:33
Aga1: b =−16, to punkt przecięcia z osią OY (0,−16)
26 sty 18:34