Pochodna funkcji
Bartek: witam
Mam maly problem pochodna.
Mianowicie:
f(x)= x * ex * ln(x)
po rozpisaniu = [x * ex]' * ln(x) + x * ex * [Ln(x)]
i moje pytanie brzmi (skad za pierwszym ln(x) pojawil sie jeszcze plus?
26 sty 17:57
wolf:
f= g*h f'= g'*h+g*h'
26 sty 17:59
Bartek: a dlaczego z tego wzoru skoro sa 3 wyrazy? nie powinno sie najpierw obliczyc pierwszych dwoch a
kolejnie pomnozyc je prz ln?
26 sty 18:02
wolf:
dlatego,że (ex)'= ex
26 sty 18:05
Bartek: Wiem ze jest to ex ale konkretnie nie rozuiem dlaczego rozpisano w ten sposob te 3 wyrazy. o
to konkretnie mi chodzi.
26 sty 18:07
wolf:
g= x*ex h= lnx
26 sty 18:21