Pochodne, całki, programowanie liniowe
ania: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu kilku zadań.
1) Wyznaczyć ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji:
f(x)=
√e2x−1
2) Dana jest funkcja kosztu całkowitego:
K(x,y) = xln(4−x
2+3y)
Obliczyć pochodne cząstkowe dla x=1, y=5
3) Obliczyć ekstrema warunkowe funkcji
f(x,y) = x
2 + 2y
2 −xy, gdy 2x + y = 22
4) Wyznaczyć całki:
b) ∫x
3lndx
5) Test zawiera pytania typu A i B. Za każde pytanie typu A student może uzyskać 2 pkt, a za
każde pytanie typu B − 5 punktów. Może wybrać od 2 do 4 pytań typu A, łącznie nie więcej niż
6 pytań. Ile pytań typu A i typu B musi wybrać, aby osiągnąć największy wynik.
Właściwie nie chodzi mi o konkretny sposób rozwiązania, tylko o wyniki. Bardzo będę wdzięczna