wielomiany
dewas: Znajdź współczynniki p,q równania x4 − 10x3 + 37x2 + px + q = 0, jeśli wiadomo, że równanie
to ma cztery rozwiązania x1, x2, x3, x4, takie, że x1 = x2 i x3=x4
26 sty 17:10
Kot admin. Co ja pacze? : x1 = x2
x3 = x4
a = 1
czyli wielomian ma postać :
(x−x1)2(x−x3)2 = ...
wymnóż i porównaj wyrazy przy III oraz II potędze. Obliczysz x1 oraz x2. Reszta to już
formalność.
26 sty 17:13
dewas: do nawiasów zastosowałem wzory skróconego mnożenia a potem przemnożyłem przez siebie ich
wyniki.
x4 − 2x3x3 + x33 − 2x13 + 4x1x3x2 − 2x1x3x + x1x3 − 2x12x3x + x12x32 =
4x4 − 10x3 + 37x2 + px + q
próbowałem wyciągnąć wspólny czynnik przed nawias ale się chyba nie da
26 sty 17:24
Mila: Błędy w wymnożeniu. Po wymnożeniu grupujesz wyrazy z x3, potem X2 itd
stąd: −2x3 − 2x1 =−10
i wyjdzie
27 sty 21:52