matematykaszkolna.pl
. elpe: Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kata prostego dzieli przeciwprostokatną na odcinki o dlugosciach p i q wykaż ze h=p*q
26 sty 17:10
rumpek: skorzystaj z podobieństwa trójkątów emotka odpowiednie proporcje i wyjdzie
26 sty 17:23
elpe: no wyszło dzięki rumpek emotka
26 sty 17:32
rumpek: emotka ale chyba zrobię te zadanie dla przyszłych pokoleń emotka
26 sty 17:37
wolf:
26 sty 17:40
rumpek: rysunekZ takim rysunkiem powinno być znacznie łatwiej oraz wygodniej emotka Rozpatrzymy kąt |∡C| = 90o, |∡A| = β, |∡B| = α. Rozpatrując trójkąt △BDC na podstawie sumy kątów w trójkącie widzimy, że: 180o − 90o − α = |∡BCD|. I teraz widzimy, że |∡C| = 90o i otrzymujemy |∡ACD| = 90o − |∡BCD| ⇔ |∡ACD| = α. Skoro wiemy już taką informację to również pozostało tylko zauważyć, że w całym trójkącie prostokątnym △ABC suma kątów wynosi 180o, czyli: 180o = 90o + α + β ⇒ 90o = α + β. Czyli z tego zauważamy, że dokładnie |∡BCD| to kąt β emotka Trochę przydługi wstęp, ale specjalnie taki napisałem bo niektórzy nie widzą tych zależności. Teraz pozostało z podobieństwa trójkątów ułożyć odpowiednie proporcje dla trójkątów podobnych: △ADC ~△BDC (k,k,k).
h q 

=

p h 
h2 = p*q, h > 0 h = pq c.n.u. emotka
26 sty 17:44
magda: Rumpek emotka zorbiłeś dla przyszłych pokoleń bo i ja z tego skorzystałam emotka dzięki
4 kwi 20:25