odpowiednie proporcje i wyjdzie
ale chyba zrobię te zadanie dla przyszłych pokoleń
Z takim rysunkiem powinno być znacznie łatwiej oraz wygodniej
Rozpatrzymy kąt |∡C| = 90o, |∡A| = β, |∡B| = α. Rozpatrując trójkąt △BDC na podstawie sumy
kątów w trójkącie widzimy, że: 180o − 90o − α = |∡BCD|. I teraz widzimy, że |∡C| = 90o i
otrzymujemy |∡ACD| = 90o − |∡BCD| ⇔ |∡ACD| = α. Skoro wiemy już taką informację to również
pozostało tylko zauważyć, że w całym trójkącie prostokątnym △ABC suma kątów wynosi 180o,
czyli: 180o = 90o + α + β ⇒ 90o = α + β. Czyli z tego zauważamy, że dokładnie |∡BCD| to
kąt β
Trochę przydługi wstęp, ale specjalnie taki napisałem bo niektórzy nie widzą tych zależności.
Teraz pozostało z podobieństwa trójkątów ułożyć odpowiednie proporcje dla trójkątów
podobnych: △ADC ~△BDC (k,k,k).
| h | q | ||
= | |||
| p | h |
zorbiłeś dla przyszłych pokoleń bo i ja z tego skorzystałam
dzięki