granica ciągu
edi: | | 1+3+...+(2n−1) | |
lim |
|
|
| | 2+4+...+2n | |
n−>∞
Znalazłem odpowiedź, że granica jest równa 1. Postanowiłem jednak zauważyć tutaj dwa ciągi
arytmetyczne. Znalazłem dwa wzory na obliczanie sumy wyrazów ciągu arytmetycznego. Każdy z
nich dawał mi wyniki, które jednak nie były takie same (wynik licznika był różnych od wyniku
mianownika), stąd jak rozumuję granica nie wyjdzie 1, gdyż mianownik jest różny od licznika. W
czym tkwi problem?
26 sty 16:45
Tragos: a jaki wyszedł ci wynik licznika i mianownika?
26 sty 16:46
edi: Z jednego wzoru:
licznik: 2n2−n
mianownik: 2n2+2n
Z drugiego wzoru:
licznik: 4n2−4n+1
mianownik: 4n2+2n
26 sty 16:49
Tragos: 1 + 3 + ... + (2n−1)
a
1 = 1
a
n = 2n − 1
| | 1 + 2n − 1 | |
Sn = |
| * n = n2 |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 + 4 + .. + 2n
a
1 = 2
a
n = 2n
| | 2 + 2n | |
Sn = |
| * n = (1 + n) * n = n2 + n |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | n2 | | n2 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = |
| = 1 |
| | n2 + n | | | | | |
26 sty 16:58