rozwiaz rownanie
kama:
x 3
2− −−−−−−+ −−−−−−=0 ustalajac najpierw jego dziedzine
x−2 x−2
26 sty 16:44
Tragos: | | x | | 3 | |
2 − |
| + |
| = 0, tak? |
| | x−2 | | x−2 | |
26 sty 16:48
kama: tak zgadza sie
26 sty 16:51
kama: moge liczyc na czyjas pomoc
26 sty 17:02
Tragos: D: x − 2 ≠ 0
x ≠ 2
x ∊ R / {2}
| 2(x−2) | | x | | 3 | |
| − |
| + |
| = 0 |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | |
| 2x − 4 | | x | | 3 | |
| − |
| + |
| = 0 |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | |
2x − 4 − x + 3 = 0
x = 4 − 3 = 1 ∊ D
x = 1
26 sty 17:07
kama: dzieki bardzo
26 sty 17:11