logarytmy wykres
madamme: Jak będzie wyglądał wykres funkcji: f(x) = log1/2 (x/32) dla x ∊ <2 , ∞) ?
Proszę o pomoc.
26 sty 16:30
Kot admin. Co ja pacze? : Podstaw sobie kilka punktów i narysuj.
26 sty 16:35
madamme: podstawiłam x=2 i wyszło mi coś takiego:
1/2y = 2/32
1/2y = 1/16
y= 4
Nie wiem czy dobrze oznaczyłam to y... Czy w takim razie dla punktu x= 2 y będzie miał wartość
4? Tak mam nanieść na wykres?
26 sty 16:38
madamme: bo jeśli tak to wychodzi prawie, że prosta... czy tak na pewno może wyglądać log?
26 sty 16:50
Kot admin. Co ja pacze? : jaka prosta

Podstaw kolejne punkty.
26 sty 16:57
madamme: dla x= 4 y = 3
dla x= 8 y = 2
no dobra, jednak nie prosta, ale niewygodna do narysowania
26 sty 17:03
Kot admin. Co ja pacze? : walnij 8 punktów i już zauważysz jak to będzie wyglądało.
26 sty 17:10