Funkcja kwadratowa
Kaznodzieja: Funkcja kwadratowa określona wzorem f(x)=12x2+0,8x+c ma tylko jedno miejsce zerowe.
a) Wyznacz wartość współczynnika c.
b) Rozwiąż nierówność |x−p| <= 0,2 , gdzie p jest odciętą wierzchołka paraboli będącej wykresem
funkcji f.
c) dla obliczonej wartości c wyznacz zbiór tych argumentów, dla których wartości funkcji f są
większe od wartości funkcji kwadratowej g opisanej wzorem: g(x)=x2+0.32
Proszę o pomoc. Z góry dzięki. Głownie chodzi mi o podpunkt b.
26 sty 16:12
Kot admin. Co ja pacze? : a) jedno miejsce zerowe : Δ = 0
b) odcięta − współrzędna x
rzędna − współrzędna y
wzoru na xw już nie podam. Poszukaj w tablicach
c) rozwiązujesz nierówność : f(x) > g(x)
26 sty 16:32