kilka granic
edi: n−>∞
| | 4n−1+3+9n−1 | |
lim |
|
|
| | 7n+1+n√3+32n−1 | |
n−>∞
26 sty 15:18
Artur z miasta Neptuna: 1. lim = 1 −−− tak jak granice ilorazu wielomianów (na ciągach)
| | 3 | | 1 | |
2. lim = |
| = |
| (wszystkie potęgi robisz do 'n' ...pierwiastek n−tego stopnia możesz |
| | 9 | | 3 | |
zostawić w takiej formie ... a później dzielisz przez najwyższy wykładnik w mianowniku, czyli
| | 4 | | 1/9 | |
9n ... ułamki typu ( |
| ) → 0 i zostaje tylko |
| |
| | 9 | | 1/3 | |
26 sty 15:23
edi: Źle podałem pierwszy przykład. Jest on następujący:
n−>∞
26 sty 15:50
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
no to jest to granica typu eulera ... ciągnij do postaci (1+ |
| )coś*inne−coś ... wtedy |
| | coś | |
granicę będzie wyliczał z e
inne−coś i chyba wyniesie e
3/2
26 sty 15:54
Artur z miasta Neptuna: a nie ... będzie e6
26 sty 15:55
Artur z miasta Neptuna: a może raczej ... e
−6. Policz na spokojnie

mi się nie chce tego rozpisywać i zgaduję.
26 sty 15:57
edi: Kurcze, to wcale nie jest takie trudne. Wyszło mi e
6, ale rozpisałem sobie ładnie i jestem
pewien wyniku. Dzięki wielkie. Trochę zyskałem pewności dzięki twoim radom
26 sty 16:14