funkcje trygonometryczne
KArol: rozwiąż równanie
a) sinx=|x|x
b) cos x−|x|2=1
26 sty 14:41
Artur z miasta Neptuna:
odpowiedź prosta ... −1 (jeżeli x<0) albo 1 (jeżeli x>0) ... no i x≠0 (w końcu masz x w
mianowniku)
więc sprawdzasz dla jakich x<0 sin x = −1
a dla jakich x>0 sin x = 1
26 sty 14:48
Artur z miasta Neptuna:
b) bardzo podobnie
ile wynosi x−|x|

0 (gdy x≤0) lub 2x (gdy x>0)
więc masz albo cos 0 = 1 (co jest prawdą ... więc każdy x≤0)
lub cos x = 1 (i tu sprawdzasz, dla jakiego x>0 to zachodzi)
26 sty 14:51
KArol: a skąd wiemy, że dla cos 0 = 1 x nalezy do calego przedziału x<=0
26 sty 15:07
KArol: aaaa no fakt bo cos0=1 przepraszm, za glupie pytanie..
26 sty 15:08
Karol: a jaka bd ostatteczna odp w b
skoro gdy x> wtedy x ∊<0,∞)
a gdy x<0 to x=2kpi k∊Cujemnych
26 sty 15:15
Artur z miasta Neptuna: nieee
gdy x≤0 to dla każdego więc x∊(−∞,0> (bo wtedy x−|x| = 0)
a gdy x> 0 to x=2kπ
łącząc dałbył tak:
x∊(−∞, 0> ∨ x = 2kπ; gdzie k∊N −−−bardzo ważne ... w końcu tutaj gwarantujesz, że x>0
26 sty 15:30