wzory viete'a i wartość bezwzględna
Marta: Witam

Proszę bardzo o pomoc w zadaniach z funkcji kwadratowej. I nie chodzi mi o samo w sobie
rozwiązanie, tylko o wytłumaczenie sposobu działania

W jaki sposób, nie obliczając pierwiastków równania np. 12x
2−4x+2=0, mogę wyznaczyć wartość
wyrażenia |x
1 − x
2|
oraz
| | 1 | |
Jak poradzić sobie z warunkiem |x2 − x1|= |
| , by wyznaczyć współczynnik b w równaniu |
| | 6 | |
6x
2+bx+1=0
Na dobrą sprawę to chodzi mi o sposób opuszczenia tej wartości bezwzględnej, by potem można
było użyć wzory Viete'a(bo pewnie tak należy to zrobić)
26 sty 14:38
Aga1: I0rzystasz z zależności.
Ix−yI2=(x−y)2=x2+y2−2x=(x+y)2−4xy
26 sty 14:41
Artur z miasta Neptuna: ze wzorów viete'a wiesz, że
no to ile wynosi (x
1 − x
2)
2
26 sty 14:43
Artur z miasta Neptuna:
Aga1 −−−− zapomniałaś o pierwiastku z całości
26 sty 14:43
Aga1: Końcówka się zgadza, a wcześniej "zjadłam" y
26 sty 14:49
Bizon:
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | | −√Δ | |
x1−x2= |
| − |
| = |
|
|
| | 2a | | 2a | | a | |
| | −√Δ | |
Ix1−x2I=I |
| I ... tyle że Twoje pierwsze równanie nie ma pierwiastków
|
| | a | |
...
| | b2−24 | | 1 | |
a drugim |
| = |
| ... b 2=25 ... b=  ? |
| | 6 | | 6 | |
26 sty 14:52
Marta: | | 47 | |
(x1 − x2)2 będzie wynosić − |
| ? |
| | 36 | |
Czyli, nie wiem czy dobrze rozumuję, mogę przyjąć, że
|x
1 − x
2|=(x
1 − x
2)
2
a
|x
2 − x
1|=(x
2 − x
1)
2 ?
26 sty 14:53
Artur z miasta Neptuna: na pewno nie (−) na początku
26 sty 14:54
Bizon:
... można i przez Poznań ... tylko czasu szkoda −
26 sty 15:02
Artur z miasta Neptuna:
Bizon −−− ale ona ma wykorzystać wzory Viete'a
26 sty 15:04
Marta: No fakt, ujemne być nie może : )
mamy więc, że
| | 1 | | 1 | |
|x1 − x2| = √(x1 − x2)2 = √ (x1+x2)2 − 4x1*x2 = √ |
| − 4* |
| |
| | 9 | | 6 | |
dopiero zaczynam się tutaj udzielać, niezbyt idzie mi to pisanie, w każdym razie wszystko miało
być pod pierwiastkiem
I dalej tak czy tak wychodzi mi liczba ujemna pod pierwiastkiem...
26 sty 15:06
Bizon:
a niby po co Jej te wzory Vietea

? ... pisze o nich w trybie przypuszczającym −
26 sty 15:11
Bizon:
Marta ...

? czy Ty nie widzisz, że to Twoje pierwsze równanie nie ma pierwiastków ...
Pewnie je źle przepisałaś −
26 sty 15:12
Aga1: | | −b | | −b | | c | | 1 | |
x1+x2= |
| = |
| , |
| = |
| |
| | a | | 6 | | a | | 6 | |
b
2=25
b=−5 lub b=5.
26 sty 15:17
Marta: Dzięki Bizon, tym Twoim sposobem bez problemu poszedł ten drugi przykład. Swoją drogą, fajny
sposób rozwiązania, wcześniej nie spotkałam się z czymś takim, na lekcjach zawsze męczą
Viete'em ...
A w tym pierwszym, faktycznie, przed dwójką powinien być minus

Teraz już wszystko wychodzi

Najważniejsze, że już wiem, jak sobie poradzić z takim przykładem.
Dziękuję Wam bardzo
26 sty 15:19
Bizon:
... "dla sportu" zastanów się "skąd ten Vieta wytrzanął swoje wzory'

?−
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1+x2= |
| + |
| =  ? −  |
| | 2a | | 2a | |
26 sty 15:29
Marta: Zastanowiłam się− dla sportu

i faktycznie, dużo się facet nie nakombinował
26 sty 16:07
Bizon:
... więc i Ty nie musisz skoro nie trzeba ... po najkrótszej ścieżce ... byle w dobrym kierunku
−
26 sty 16:15
pigor: ...

wypatruję i nie widzę , nigdzie (1−sze z sufitu, to i sprzeczne ) warunku istnienia
pierwiastków
Δ ≥ 0 ⇔ b
2 ≥24 ⇔ |b| ≥2
√6, czyli
b ≤−2√6 lub
b ≥2√6
Aga1 łatwo i ładnie znalazła
b= ± 5 i oba ...

na szczęście dla wielu spełniają
warunki zadania ...
26 sty 16:40
Aga1: Równanie 12x2−4x+2=0 nie ma pierwiastków, bo Δ<0.
26 sty 18:20