Oblicz y:
Sonia22: Oblicz y:
y'(0)
y=ln(ex2+2x−π)
Jak się za to zabrać?
26 sty 14:12
Artur z miasta Neptuna:
1. oblicz pochodną

2. podstaw x=0 i wylicz wartość pochodnej
26 sty 14:13
Sonia22: ile wynosi pochodna z π?
26 sty 14:17
Sonia22: Czyli
y=ln(e2x+2− pochodna z pi)?
26 sty 14:19
Artur z miasta Neptuna:
nieeeeeeee
jak się liczy pochodne?
26 sty 14:21
Artur z miasta Neptuna:
(ln (x−π))' =


(ln (e
x − π))' =


(ln (e
x2 − π))' =


(ln (e
x2+2x − π))' =

26 sty 14:23
sali:
26 sty 14:28
Artur z miasta Neptuna:
sali ... a to to co ?
26 sty 14:29
Sonia22: (ln(x−π))'=
korzystam z tego wzoru?
26 sty 14:34
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(ln(x − π))' = |
| *(x−π)' = |
| *1 = |
| |
| | x−π | | x−π | | x−π | |
26 sty 14:35
Sonia22: pochodna z π wynosi 0 ?
26 sty 14:37
Sonia22: W tym zadaniu muszę policzyć te 4 pochodne które mi napisales, zeby obliczyc to zadanie? Czy
tylko tak zebym sobie pocwiczyla?
26 sty 14:39
Artur z miasta Neptuna:
niee ... masz policzyć te 4 pochodne byś Ci się nie kręciło jak się pochodne liczy
26 sty 14:44
Sonia22: | | 1 | |
(ln(ex−π)'= |
| * (ex−π)'=.. |
| | ex−π | |
26 sty 14:45
Artur z miasta Neptuna: nom ... i dalej
26 sty 14:46
26 sty 14:47
Sonia22: czyli ex /ex−π
26 sty 14:48
Artur z miasta Neptuna: następna pochodna
26 sty 14:48
Sonia22: (ex2 − π)'=
gdzie ta dwójeczka wędruje w tej pochodnej ?
nie wiem jak tą pochodną rozbić
26 sty 14:52
Sonia22: będzie (e2x−π)?
26 sty 14:53
Artur z miasta Neptuna:
(ex2 − π)' = ex2}*(x2)' = 2xex2
26 sty 14:56
Sonia22: a czemu tego π nie ruszamy?
26 sty 14:59
Sonia22: kurde z ln będzie tak samo? jak 14.53?
26 sty 15:01
Sonia22: sorry 14.56
26 sty 15:02
Artur z miasta Neptuna:
okey ... to może tak
(x−1)' =

1
(x
2 − 1)' = 2x
(sin x)' = cos x
(sin (x−1))' = cos (x−1) *(x−1)' = cos (x−1) *1
(sin (x
2−1))' = cos (x
2−1) *(x
2−1)' = cos (x
2−1) *2x = 2xcos (x
2−1)
analogicznie jak zamiast sin będzie ln.
26 sty 15:02
Sonia22: Dobra już wiem
26 sty 15:02
Sonia22: | | 1 | | 1 | |
czyli (ln(ex2−π)= |
| *(ex2−π)'= |
| *ex2*(2x)' |
| | ex2−π | | ex2−π | |
Coś mi się tu nie zgadza ? coś z tym π?
26 sty 15:15
Sonia22: nie powinnam skracać bo tam na dole jest odejmowanie, ale coś jeszcze źle?
26 sty 15:17
Artur z miasta Neptuna: ojjj tym razem przesadziłaś

pierwsza linijka ostatni wyraz (2x)' −−−− skąd to masz? bo jak dla mnie powinno być (x
2)'
26 sty 15:19
Sonia22: Czyli:
| 1 | | 2xex2 | | 2x | |
| *ex2*)(x2)'= |
| = |
| |
| ex2−π | | ex2−π | | −π | |
Dobrze jest co napisalam tu?
26 sty 19:03
Sonia22: To ja już jestem sina i nie wiem sama

Zmieniłam to co mi powiedziales
26 sty 19:11
Sonia22: Dobra jestem głupia znowu skróciłam

To jest jedyny błąd ze nie powinnam skracac?
26 sty 19:20
Sonia22: ?
26 sty 19:24
Sonia22: Ktoś sie podstawia za mnie, nie ładnie! Proszę o pomoc!
26 sty 19:28
Artur z miasta Neptuna: Sonia jesteś głupia
26 sty 19:29
Sonia22: :( pomożesz mi tylko czy zapis dobry 19.03 bez tego ostatniego po =
26 sty 19:38