Wartość bezwzględna - spójnik
Edzio: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jaki spójnik należy wstawić w poniższym przykładzie − i dlaczego?
|x|+3≥x+2
|x|≥x−1
x≥x−1 spójnik x≤−x+1
0≥−1 2x≤1
x∊R x=0.5
x∊(−∞;0.5>
26 sty 13:58
sklozik: lub
26 sty 14:01
sklozik: ja mam fajną metodę na to popatrz:
patrzysz na równanie końcowe (to z którego robisz już 2 przypadki) i zawsze znak ten
przekręcasz zgodnie z ruchem wskazówek zegara i sa 2 przypadki raz wychodzi u a raz czubek
jezeli u to lub a jeżeli czubek to i
26 sty 14:03
Edzio: Rzeczywiście, ale czy ona na pewno zawsze się sprawdza ?
26 sty 14:42
Aga1: Tak , sprawdza się , jeśli jest tylko jedna wartość bezwzględna po lewej stronie i nic poza
tym.
26 sty 14:47
pigor: ...

czyli
x∊R , co najlepiej zobaczysz i rozwiejesz wszelkie wątpliwości, jeśli
narysujesz sobie proste wykresy lewej i prawej strony danej nierówności, czyli funkcji :
y=|x| i y=x−1 na płaszczyźnie z jednym układem osi xOy
26 sty 15:01