Oblicz granicę funkcji metodą d'lHospitala
Sonia22: Oblicz granicę funkcji metodą d'lHospitala
czyli na początku pochodną liczymy ?
26 sty 13:58
Sonia22: help me:(
26 sty 14:02
Artur z miasta Neptuna:
nie policzysz pochodnej
reguła d'hospitala może być stosowana TYLKO I WYŁĄCZNIE dla dwóch przypadków:
| | 0 | | ∞ | |
[ |
| ] lub [ |
| ] ... ty masz (1)punkt nieciągłości funkcji |
| | 0 | | ∞ | |
26 sty 14:03
Artur z miasta Neptuna:
robisz granicę lewo i prawo stroną
lewostronna to będzie 1−∞ = 1
prawostronna to będzie 1∞ = 1
26 sty 14:04
Sonia22: Mógłbyś rozpisać mi ten przykład wtedy bym wiedziała jak to zrobić bo narazie nie wiem jak sie
za to zabrać:(
26 sty 14:09
Artur z miasta Neptuna:
ale tu się nic nie rozpisuje ... no okey:
limx −> (π/2)− (sin x)(tg x) = 1(∞) = 1
limx −> (π/2)+ (sin x)(tg x) = 1(−∞) = 1
po prostu patrzysz ile będzie wynosił tg x dla x=(π/2)− ... czyli nieskończenie blisko π/2 ...
ale tylko na lewo od π/2 (a tam wykres tg x leci do +∞)
analogicznie dla drugiej granicy jednostronnej
jeżeli obie granice istnieją i są sobie równe, to wyrażenie to posiada granicę w punkcie x =
...
26 sty 14:12
pigor: ...

, a więc jest to nieoznaczoność typu 1
∞ , wtedy np. tak :
| lim | | lim | |
| sinxtgx = |
| (1+sinx−1)1sinx−1 * sinx−11 tgx= |
| x→π/2 | | x→π/2 | |
| | lim | | lim | | lim | | (sinx−1)sinx | |
= |
| ef(x) , gdzie |
| f(x)= |
| |
| = |
| | x→π/2 | | x→π/2 | | x→π/2 | | cosx | |
| | lim | | sin2x−sinx | | 0 | | H | |
= |
| |
| = [ |
| ] = |
| |
| | x→π/2 | | cosx | | 0 | | = | |
| | lim | | 2sinx cosx−cosx | | 0 | |
= |
| |
| = |
| = 0 , |
| | x→π/2 | | −sinx | | −1 | |
| | lim | |
zatem |
| e f(x) = e 0 = 1 − szukana granica . ...  |
| | x→π/2 | |
26 sty 14:41
pigor: ... to to w prezencie dla Ciebie soniu

, bo bardzo mi się podoba to ...

imię
26 sty 14:44
26 sty 16:06