Poprawność odczytania
kylo1303: Pytanie odnośnie zapisu:
Mam cos takiego:
Funkcja f: <−3,3> → R spełnia następujące warunki: (dalej juz nie wazne)
Czy z wytluszczonego fragmentu wiem ze D= <−3,3> , a ZW=R (dla kazdej wartosci x nalezacej do
<−3,3> przyporzadkowujemy jakas liczbe rzeczywista)?
26 sty 13:48
Artur z miasta Neptuna:
niekoniecznie
z tego zapisu wiesz, że D = <−3,3>, natomiast ZW ⊆ R
26 sty 13:51
kylo1303: Wiem, ze ZW nie musi sie rownac R, ale nei wiedzialem jaki znaczek dac xD Dziekuja bardzo za
pomoc.
26 sty 13:53
Artur z miasta Neptuna:
np. prawdą będzie zapis, że
niech f:<−3;3> → R; gdzie f(x) = x+1 będzie funkcją ograniczoną
26 sty 13:53
kylo1303: W sumie to jednak dam całe zadanie, sam dopiero zaczalem robic i bede kontynuowal ale moze
okazac sie problematyczne:
Funkcja f: <−3,3> → R spełnia następujące warunki:
− jest parzysta
− jeśli x∊<−1,0>, to f(x)>0
− jeśli x∊(1,3>, to f(x)<0
Rozwiąż nierownosc f(x2+1)>0
Funckja mogłaby byc parabola, ale nie moge nic takiego zakladac. Jednym ze sposob
rozwiazania ktory przychodzi mi do glowy to rozwiazywanie tego w sposob graficzny.
Drugi to cos takiego:
x2≥0
x2+1≥1
Dla x>0 argumenty przyjmuja wartosci wieksze od 1, wiec zaliczaja sie do warunku 3, gdzie
f(x)<0
Dla x=0 f(x2+1)=f(1)=f(−1)>0
Czyli rozwiazaniem jest x=0
Poprawnie?
26 sty 14:01
Artur z miasta Neptuna:
a gdzie masz ta funkcję podaną? bo ja tego nie widzę
26 sty 14:15
kylo1303: No to co napisalem to jest cale polecenie.
26 sty 15:03
Artur z miasta Neptuna:
aaaa ... okey ... źle przeczytałem
skoro funkcja jest parzysta to:
jeżeli x∊<−1,0> to f> 0 ⇒ x∊<0,1> to f>0
jeżeli x∊(1,3> to f<0 ⇒ x∊<−3,−1) to f<0
więc masz, że f>0 dla x∊<−1,1>
więc x2+1 ∊<−1,1>
więc x2∊<−2,0>
więc x = 0
26 sty 15:10