Podaj współrzędne środka i promień okręgu danego równania
vb: Podaj współrzędne środka i promień okręgu danego równania
a) x2+y2−6x+10y+18=0
b) x2+y2+10x−4y+28=0
26 sty 13:36
vb: proszę o pomoc
26 sty 13:46
Artur z miasta Neptuna:
x2 − 2*3x + y2 + 2*5y + 18 = 0
(x2 − 3)2 − 9 + (y + 5)2 − 25 + 18 = 0
(x2−3)2 + (y+5)2 = 16
26 sty 13:48
Artur z miasta Neptuna:
b) spróbuj zrobić sam
26 sty 13:49
sklozik: bardzo ładnie

S=(3,−5) a R=4
26 sty 13:50
Aga1: vb, a może znasz taki sposób
x2+y2−2ax−2by+c=0
x2+y2−6x+10y+18=0
Stąd −2a=−6 //:−2 i −2b=10 //:−2 , c=18
a=3, b=−5
Więc środek S(3,−5)
Na promień jest wzór r=√a2+b2−c
r=√9+25−18==4.
26 sty 13:54
vb: czyli ten przykład b to tak trzeba : (x−5)
2+(y+2)
2=1

26 sty 13:57
Artur z miasta Neptuna:
źle znaki

wymnóż nawiasy (wzory skorconego mnożenia) i porównaj
26 sty 13:58
vb: (x+5)
2+(y−2)
2=1 teraz dobrze
26 sty 14:03
sklozik: tak
26 sty 14:05
Artur z miasta Neptuna:
yyyy ... tak
więc srodek jest w punkcie S(−5,2) i r = √1 = 1
już rozumiesz jak to robić?
No to super
26 sty 14:06