Dlaczego wychodzi taka granica funkcji:
Martina:): Dlaczego wychodzi taka granica funkcji:
granica, wynik wynosi 1
Dlaczego?
Jak to zapisać
26 sty 13:29
Sonia22: Podobne przykłady robię, Neptun jak to zrobić?
26 sty 13:33
Tragos: x1x = e1x * lnx
26 sty 13:33
Tragos: | | 1 | |
teraz liczysz granice wykładnika: |
| * lnx, to z reguły de l'Hospitala  |
| | x | |
26 sty 13:34
26 sty 13:36
sklozik: ah ty tutaj masz podaną do
∞ to nie patrz
26 sty 13:38
Martina:): Dlaczego zaminiłeś to na to?
Jest na to jakiś wzór?
Czyli z tego co podales: 13:34 wyliczam pochodną?
26 sty 13:47
Martina:): :(
26 sty 13:53
Artur z miasta Neptuna:
Jako, że masz symbol nieoznaczony ∞0 to właśnie przeważnie kombinuje się z zamianą:
x = eln x
więc lim x1/x = e(ln x)/x −> d'Hospital i lecisz
26 sty 13:57
Martina:): czym jest d'Hospital tak wgl? Co tą metodą robię?
Lecę czyli co dalej?:(
26 sty 14:02
sklozik: to jest metoda w pochodnych żeby obliczyć granice funkcji
26 sty 14:07
Artur z miasta Neptuna:
| | 0 | | ∞ | |
reguła d'Hospitala odnosi się do symboli nieoznaczonych [ |
| ] lub [ |
| ] w granicach |
| | 0 | | ∞ | |
funkcji.
| | f(x) | |
niech będzie taka granica: lim |
| |
| | g(x) | |
| | 0 | | ∞ | |
jeżeli f i g są różniczkowalne i zachodzi [ |
| ] lub [ |
| ], to: |
| | 0 | | ∞ | |
| | f(x) | | f' | |
lim |
| = lim |
| |
| | g(x) | | g' | |
26 sty 14:09