Oblicz wzajemne położenie okręgów:
vb: Oblicz wzajemne położenie okręgów:
a) (x−2)2+(y+4)2=25 (x−4)2+(y−3)2=3
b) (x+4)2+(y+2)2=16 (x+1)2+(y+2)2=49
26 sty 13:11
vb: Proszę wytłumaczenie jak to się robi

z góry dziękuje
26 sty 13:12
Aga: a) wyznacz środki i promienie tych okręgów.
Oblicz odległość między środkami i skorzystaj z regułek.
Możesz czasami narysować.
26 sty 13:14
vb: No to w przykładzie a) S1=2,−4) r=5
S2=(4,3) r= √3
i co dalej proszę wytłumacz
26 sty 13:16
sklozik: d>r+R rozłączne zewnętrznie
d=r+R stycznie zewnętrznie
d<r+R przecinające się
d=R−r styczne wewnętrznie
d<R−r rozłączne wewnętrznie
Przy czym R − promień dużego okręgu r− promień małego okręgu
d= odległość pomiędzy środkami okręgówktórą obliczasz z wektorów mam nadzieje ze teraz sobie
poradzisz
26 sty 13:25