matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Łatwiutkie ;]
Anka:
Wyznacz dwie liczby których suma jest 6,5 razy większa od ich różnicy. Gdzie jedna liczba jest o 4 wieksza od drugiej.
26 sty 13:04
iwona:
⎧
(x+y)=6,5*(x−y)
⎩
y=x+4
x+x+4=6,5*(x−x−4) 2x+4=−26 2x=−30 x=−15
⎧
x=−15
⎩
y=−11
26 sty 13:11