POMOCY:(
asia: Funkcja liniowa której wykres przechodzi przez punkty A=(6,−2) i B=(−2,2) ma wzor?
26 sty 12:47
Bizon:
... licz
asieńko ... licz ... na siebie −

Równanie prostej przez dwa punkty to naprawdę niezbyt trudne ...
26 sty 13:18
sklozik: y=ax+b za x i y powstawiaj sobie współrzedne punktów i masz 2 równania z 2 niewiadomymi
26 sty 13:20
Aga: A może układ równań?
26 sty 13:21
Bizon:
... a najłatwiej do gotowego wzoru ... −
26 sty 13:22
sklozik: −2=6a+b
2=−2a+b
odejmujemy
−4=8a
a=−12
b=1
26 sty 13:29
pigor: | | y−yA | | x−xA | |
...  np. takiego |
| = |
| i o innych sposobach ...  |
| | yB−yA | | xB−xA | |
| | z−zA | |
zapomnij , bo do powyższego jak dołożysz jeszcze 1 "ułamek" taki |
| , to na |
| | zB−zA | |
studiach już masz − jak znalazł −takie "monstrum", które nazywa się równaniem kanonicznym
prostej w 3D . ...
26 sty 13:36