stereometria
Niewiadoma: 1.Oblicz pole i objętość ostroslupa prawidlowego czworokątnego, gdy:
a)krawędź podstawy wynosi 5 cm, a wysokość ściany bocznej 12 cm
b)krawędź boczna ma dlugość 16 cm, a krawędź podstawy 6 cm
c)krawędź podstawy ma dlugość 4 cm, a jego wysokość 8 cm.
Odpowiedzi: a)P=112 cm2, V=63cm3
b)P=312cm2 V=319cm3
c)P=82cm2 V=43cm3
2.Oblicz pole powierzchni calkowitej czworościanu foremnego o objętności 128{3}. (128pierw.3)
Odpowiedź:96{3} (96pierw.z3)
−−−
Prosilabym bardzo o rozwiązanie tego krok po kroku, bo któryś raz z kolei próbuję i zawsze
wychodzi mi źle, więc chyba robię bląd w pewnym momencie, a te zadania już mnie zalamują

więc proszę o pomoc
26 sty 12:37
dero2005:

a)
a = 5, h
s = 12
P
b = 2*a*h
s = 2*5*12 = 120 cm
2 → pole boczne
P
p = a
2 = 5
2 = 25 cm
2 → pole podstawy
P
c = P
p + P
b = 25 + 120 = 145 cm
2
| | √551 | |
h = √hs2 − (a2)2 = √122 − (52)2 = |
| cm → wysokość
|
| | 2 | |
| | Pp*h | | | | 25 | |
V = |
| = |
| = |
| √551 cm3 → objętość
|
| | 3 | | 3 | | 6 | |
b)
l = 16 , a = 6
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√162 − 32 =
√256 − 9 =
√247
h =
√hs2 − (a2)2 =
√(√247)2 − 32 =
√247 − 9 =
√238
P
p = a
2 = 6
2 = 36 cm
2
P
b = 2*a*h
s = 2*6*
√247 = 12
√247
P
c = P
p + P
b = 36 + 12
√247 cm
2
| | Pp*h | | 36*√238 | |
V = |
| = |
| = 12√238 cm3
|
| | 3 | | 3 | |
c)
a = 4, h = 8
h
s =
√h2 + (a2)2 =
√82 + 22 =
√64 + 4 =
√68 = 2
√17 cm
P
p = a
2 = 4
2 = 16 cm
P
b = 2*a*h
s = 2*4*2
√17 = 16
√17 cm
2
P
c = P
p + P
b = 16 + 16
√17 = 16(1 +
√17) cm
2
| | Pp*h | | 16*8 | | 128 | |
V = |
| = |
| = |
| cm3
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
2)
V = 128
√3
a =
3√768√6
P
c = a
2√3
dziwne zadania−dziwne wyniki−dziwne odpowiedzi
26 sty 18:29
Niewiadoma: Czyli nie da się tego rozwiązać tak jak jest zgodnie z odpowiedziami? eh...zaczynam się
zastanawiać czy to nie bląd w nich jest, najlepiej dam sobie spokój z tym, ale dzieki
27 sty 16:29
dero2005: Moje rozwiązania są poprawne
27 sty 17:29