Potrzebuje sprawdzenia zadania.Czy jest dobrze czy tez jest jakiś błąd
Aga: Szukane równanie płaszczyzny:
2x + 3y + z + D = 0
Ponieważ punkt A(−1,2,−5) ma należeć do płaszczyzny musi spełniać równanie tej
płaszczyzny.
2*(−1) + 3*2 + (−5) + D = 0 ⇒ D = 1
szukane równanie płaszczyzny: 2x + 3y + z + 1 = 0
Odległość punktu P(xo,yo,zo) od płaszczyzny A*x + B*y + C*z + D = 0
wyraża się wzorem
|A*xo + B*yo + C*zo + D|
d =
√A2 + B2 + C2
|2*(−1) + 3*2 − 5 + 10|
d =
√22 + 32 + 12
|−2 + 6 − 5 + 10| 9
d =
=
√14 √14
26 sty 12:30
Aga: treść: Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt: A(−1,2,−5) i równoległej do
płaszczyzny
2x+3y+z+10=0 i oblicz odległość punktu A od tej płaszczyzny.
26 sty 12:31