matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocyyy
kasia:
Napisz wzór funkcji y=−2xdo kwadratu −x+1 postaci kanonicznej
26 sty 12:30
:):
y=−2x
2
−x+1
26 sty 12:31
sklozik:
p=
−b
2a
y=a(x−p)
2
+q p=−
1
4
q=
−Δ
4a
Δ=1
2
−4*(−2)*1=9 q=
−9
−8
q=
9
8
y=−2(x−
1
4
)
2
+
9
8
26 sty 12:35
kasia:
Dzięki
26 sty 12:38