Wyznacz granicę funkcji korzystając z reguły deLHospitala:
Sonia22: Wyznacz granicę funkcji korzystając z reguły deLHospitala:
tam na dole logarytm do kwadratu jest:
czyli:
| lim | | √x | | ∞ | | √(x)' | | lim | |
| |
| = |
| = |
| = |
| |
| x→∞ | | ln2x | | ∞ | | (ln2x)' | | x→∞ | |
pochodna z pierwiastka x to 1 przez 2 pierwiastki z x
a jak tą dolną pochodną obliczyć?
26 sty 12:29
Sonia22: ?:(
26 sty 12:33
kamyk: wydaje mi się że (ln2x)'=2lnx*1/x
26 sty 12:38
Sonia22: dobrze jest to ? jak myślicie?
26 sty 12:39
Sonia22: help me:(
26 sty 12:47
Aga: Lipa nikt nie pomaga
26 sty 13:20
Martina:): :(
26 sty 13:22
Artur z miasta Neptuna:
| | 1/2*1/√x | | x | | √x | |
= lim |
| = lim |
| = lim |
| =//d'Hospital//= |
| | 2(ln x )* 1/x | | 4√xln x | | 4ln x | |
| | 1/2*1/√x | | x | | √x | |
= lim |
| = lim |
| = lim |
| |
| | 4/x | | 8√x | | 8 | |
26 sty 13:30
Artur z miasta Neptuna: jak nie jak tak
26 sty 13:30
sklozik: pochodna dolna (lnx)
2
robisz wzór na x
2
czyli (ln
2x)'=2lnx*(lnx)'=
2lnxx
jaka lipa moze nikt nie umiał

mam nadzieje ze dobrze
26 sty 13:34
Sonia22: Czyli wynikiem będzie? nieskonczonosc?
26 sty 13:36
Tragos: tak
26 sty 13:37
26 sty 13:37
Aga1: Na forum są dwie Agi
26 sty 13:39