pochodna
marc: pochodna funkcji f(x)=x
1/x
Zamieniłem f(x)=e
lnx/x
Czy to jest ok ?:
| | 1 | |
f'(x)= |
| (−e1/x*lnxlnx+1) |
| | x2 | |
26 sty 12:13
Grześ: Pochodną liczysz tak:
| | | | 1 | | lnx | |
f'(x)=elnx/x( |
| )=elnx/x( |
| + |
| ) |
| | x2 | | x2 | | x4 | |
26 sty 12:17
sklozik: eblna
czyli e1x*lnx*(lnxx)'
e1x*lnx* 1−lnxx2
26 sty 12:22
sklozik: Grześ skąd Ci się wzieło : lnx/x2
26 sty 12:24
sklozik: i dodatkowo plus ? bo w szieleniu jak wychodzisz ze wzoru pomiedzy 1 a 2 masz minus
26 sty 12:25
marc: dzieki sklozik zapomnialem o nawiasie
26 sty 12:44