ciąg arytmetyczny zadanie matulalne
jakotako: Sn=n2+5n a2=?
26 sty 11:35
jakotako: myślałem że jak podstawie za n 2
S2=2
2+5*2=14
to że a2=14
a prawidłowa odp to a2=8

!
26 sty 11:37
jakotako: no to jak POMAGAJCIE TO JEST PROSTE JAK DRUT
26 sty 11:38
sklozik: liczysz S1= 1+5=6
S2=14
S2−S1=a2
a2=8
26 sty 11:59
jakotako: DZIĘKOWAC
26 sty 12:00
sklozik: bo licząć S1 0trzymijesz a1 a S2 to a1+a2
26 sty 12:00
sklozik: Ale jeśli to było do Ciebie proste jak drut to sie nie dziw bo po co mieli Ci to rozwiązywać.
26 sty 12:01