przekształcenie liniowe
Algebra: mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zbadać czy przekształcenie jest liniowe?
26 sty 10:55
Algebra: Proszę o pomoc
26 sty 19:23
Krzysiek: jeżeli jest spełniony warunek:
f(αx+βy) =αf(x)+βf(y)
to f jest liniowe
26 sty 19:26
Tragos: można rozwalić (to co napisał Krzysiek) na dwa warunki
1. addytywność
f(x1 + x2) = f(x1) + f(x2)
2. jednorodność
f(ax) = af(x)
jeśli oba warunki są spełnione, wtedy f jest liniowe
26 sty 19:29
Algebra: Jak mamy np, takie przypadki R2−>R2, R3−>R2, R3−>R2 określone jakimś wzorem to jak sprawdzić?
26 sty 20:16