matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
typu16:
1
wyznacz zbiór wartości funkcji y=
+ 1
−x
2
+x
26 sty 10:52
Grześ:
najpierw liczysz zbiór wartosci mianownika:
1
1
1
1
−x
2
+x = −x
2
+x−
+
=−(x−
)
2
+
4
4
2
4
1
1
1
−(x−
)
2
+
∊ (−
∞
,
>
2
4
4
1
∊ (−
∞
,0)U(4,+
∞
)
−x
2
+x
1
+1 ∊ (−
∞
,1)U(5,+
∞
)
−x
2
+x
26 sty 12:12
gosc:
na końcu przy 5 powinien być domnkięty?
26 sty 17:46