kto pomoze
kaska: Równanie −2xdo kwadratu −30=−6 jakie ma rozwiązanie?
26 sty 09:04
krystek: Pisz poprawniex2
26 sty 09:08
kaska: No ok
26 sty 09:39
coped-zadania:
−2x2 − 30 = −6
x2 = 12
−2x2 − 24 = 0
−2 (x2 + 15) = −6
x = −2 i √3
x = 2 i √3
x ≈ −3.4641 i
x ≈ 3.4641
26 sty 09:57
Lilith_1: Nie ma rozwiązania. −2x2 zawsze bedzie liczba ujemną i jak od tego jeszcze odejmiesz 30 to nie
ma takiej siły aby wyszło jedynie −6. Podane wyżej rozwiązanie jest błędne wystarczy podstawić
do pierwszego równania w miejsce x podane rozwiązanie i sie przekonasz.
Obliczenia:
−2x2−30=−6
−2x2=−6+30
x2=−12 (niemożliwe)
Można inaczej: −2x2−30=−6
czyli −2x2−24=0
Δ=0−4* (−2*−24)=−192
Delta ujemna czyli równanie nie ma rozwiązania.
26 sty 11:35
kaska: Dzięki Lilith
26 sty 12:17