oblicz granice (jezeli istnieja) zadania politechniki
Vudi: lim
n→∞ (
n+3n−1)
n=
| | 2n+1+3n | |
limn→∞ |
| = |
| | 1+5^^{n+2} | |
lim
n→∞ ((1/2)
n+3
n√n) / (2−
n√5) =
lim
x→∞ (−
√x−
√x2+2x) =
lim
x→1− arctg
x1−x =
26 sty 08:40
Artur z miasta Neptuna:
1) typowa granica Eulera −−− powinno wyjść e
4
2) wszystko w potęgach "ściagasz" aby było X*liczba
n, następnie dzielisz przez największą w
mianowniku (tutaj 5
n), wtedy ułamek (np. (
23)
n) → 0 ... granica powinna wyjść 0
| | (1/2)n | |
3) mianownik "zbiega" do 2 ... licznik dzielisz na dwa ... pierwszy |
| → 0 ... w |
| | 2 | |
| | 1 | |
drugim rozpisujesz n√n jako n1/n = (1− (n−1))1/n = (1− |
| )1/n i |
| | | |
korzystasz ze wzoru Eulera
| | 27 − 1 | |
4) otrzymujesz: [ |
| ] = −∞ |
| | 0− | |
| | √.. − √... | |
5) robisz ułamek ... |
| i mnożysz licznik i mianownik przez (√... + |
| | 1 | |
√...)
| | 1 | |
6) otrzymujesz: arc tg [ |
| = [arc tg ∞] = π/2 (chyba tyle wychodziło) |
| | 0+ | |
26 sty 08:58
Vudi: nie czaje tej granicy Eulera. ogolny wzor znam ale dlaczego tak to wychodzi do 4?
26 sty 10:14
Artur z miasta Neptuna:
| | n+3 | | 4 | | 1 | |
lim ( |
| )n = lim (1+ |
| )n = lim (1+ |
| )n = |
| | n−1 | | n−1 | | | |
| | 1 | |
= lim (1+ |
| )n−14*4nn−1 = lim e1*4nn−1 = e41 = e4 |
| | | |
26 sty 13:46
Vudi: w tym 1
| | n+3 | | n−1+4 | | 4 | |
( |
| )n=( |
| )n=(1+ |
| )n= |
| | n−1 | | n−1 | | n−1 | |
i na czym ta potega, rozpisanie jej polega?
26 sty 13:56
Vudi: ale dlaczego tam jest razy 4nn−1 ? bo pierwszy czynnik to to z mianownika a ten drugi?
26 sty 13:58
Artur z miasta Neptuna: w potędze było n i robię:
| | (n−1)/4 | |
n * |
| ... ponieważ chcę by to wyrażenie potęgowane, było w potędze = |
| | (n−1)/4 | |
| | 4n | |
mianownikowi * coś ... i to coś zostaje później (czyli właśnie |
| ) |
| | n−1 | |
26 sty 14:00
Vudi: dobra dzieki wielkie

teraz bede ogarniac zadania, moze w koncu co z teego bedzie... a znasz
moze gdzie jest duzo zadan ale z wynikami? z tym ze tego typu co tutaj dalem bardziej...
pozdrawiam
26 sty 15:09
Artur z miasta Neptuna:
"skoczylas" analiza matematyczna I zadania
26 sty 15:11
Majka: limn→∞( 1 + 1/3n)n
24 lut 17:36