asymptoty
asia: Zad.1.
Wyznacz asymptoty funkcji:
f(x)=1/(4x−2)
Zad.2.
Wskaż przedziały na ktorych funkcja maleje:
f(x)=x2e−x
25 sty 23:27
Matt: Zad 1 to granice. Asymptoty pionowe i poziome. Granice lewo/prawstronne. Wyznacz dziedzine i
licz.
2 to znak pierwszej pochodnej ;>
25 sty 23:31
asia: teoretycznie znam schamet liczenia 1 zadania tylko prosila bym o roziwazanie, albo chociaz
wynik aby sprawdzic sobie. w 2 takze
25 sty 23:34
Matt: Wg GeoGebry pionowa w 1/2 w pierwszym..
25 sty 23:40
asia: i pozioma w y=0? bo a i b wyszlo mi po 0
25 sty 23:45
Matt: W drugim maleje od −niesk do 0, od 0 do 2 rośnie i od 2 do niesko maleje. Tam Ci wychodzi do
policzenia funk. kwadratowa wiec ładnie wszstko widać Asiu;>
25 sty 23:45
Matt: W obydwóch nieskonczonosciach Ci zera wyszły?;> w +nies faktycznie masz y=0 poziomą ;>
25 sty 23:47
asia: a moglbys rozpisac to 2?
25 sty 23:51
asia: w obu nieskonczonosciach zera.
25 sty 23:52
asia: ok mam te 0 i 2 na osi, nawet wiec skad. tylko ze mi wyszlo ze nimy tam gdzie tobie rosnie to
mi maleje...
25 sty 23:57
Matt:

y=x
2e−x
y'=(−x
2 + 2x) / ℯ
x
obliczasz miejsce zerowe góry czyli zero i dwa, poniewaz e
x jest dodatnie ;> wiec licznik
decyduje o znaku. Masz wspólczynnik ujemny więc:
26 sty 00:00
Matt: Ujemny znak pochodnej − funkcja maleje. Dodatni − rośnie
26 sty 00:00
asia: dzieki wielkie
26 sty 00:04
Matt: Dobrej nocy
26 sty 00:04
asia: a mógłbys spojrzec na to jeszcze?
Oblicz granice ciągu o wyrazie
an =2ln(n+1)−ln(2n2+1)
przekształcajac wyszlo mi nieskonczoność przez nieskonczonosc wiec zrobilam l'hospitalem. ?
26 sty 00:16