POroblem z zadaniem z tożsamości trygonometrycznych
``ww: Udowodnij tożsamość tryg.
| (sinx + cosx)2 | | cosx | |
| − 2= tgx + |
| |
| sinx cosx | | sinx | |
25 sty 22:27
wmboczek: L=(sin2x+2sinxcosx+cosx)/sinxcosx −2 = 1/sinxcosx
P=(sin2x+cos2x)/sinxcosx=L
25 sty 22:31
Basiek: | | 2sinxcosx+1−2sinxcosx | | 1 | |
L= |
| = |
| |
| | sinxcosx | | sinxcosx | |
| | sinx | | cosx | | sin2+cos2 | | 1 | |
P= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | cosx | | sinx | | sinxcosx | | sinxcosx | |
L=P cnu.
25 sty 22:32
``ww: a można tak bardziej szczegółowo jak to po kolei się wyprowadza?
25 sty 22:39
``ww: tzn inaczej:
można dodać dwójkę nie rozbijając jej?
25 sty 22:41
Basiek: Nie, musisz pomnożyć przez mianownik i "wcisnąć" do ułamka
25 sty 22:44
``ww: Może jakieś rady jak podchodzić do pozostałych?
Od czego zaczynać i jak je robić?
Znam postawowe tożsamości
25 sty 22:53
Basiek: Szukaj jedynek trygonometrycznych.

Jedyna droga, zeby się tego nauczyć, to zrobić sporo
przykładów
25 sty 22:56
``ww: no właśnie robie i wychodzi mi dopiero za 5 podejściem.
| | tgx (1 + ctg2x) | | 1 − sin2x | |
tego nie mogę ruszyć |
| = |
| |
| | 1 + tg2x | | sinx cosx | |
25 sty 23:01
25 sty 23:14
``ww: spoko

Słuchaj, skąd wziąłes ten pierwszy nawias zaraz obok L?
Bo mnie to sie w ogóle logiczne nie wydaje
25 sty 23:20
Basiek: Chodzi o sam nawias, czy to co się w środku znajduje?
25 sty 23:21
``ww: o ten licznik zaraz za L=
25 sty 23:22
Basiek: Gut, już mówię
pomnożyłam przez to co było w nawiasie tgx*1= tgx
a potem tgx*ctg
2x
| | sin | | cos | |
no i tu skorzystałam z tg= |
| i ctg= |
| ten ctg jest do kwadratu, więc będzie |
| | cos | | sin | |
cos
2/sin
2.... no i one się skrócą tam ładnie , bo to mnożenie do postaci cosx/sinx= ctg x
25 sty 23:25
pigor: ... no to może chcesz

tak :
| | cosx | | sinx | | cosx | | sin2x+cos2x | |
P= tgx+ |
| = |
| + |
| = |
| = |
| | sinx | | cosx | | sin | | cosx sinx | |
| | sin2x + 2sinx cosx + cos2x − 2sinx cosx | |
= |
| = |
| | sinx cosx | |
| | (sinx+cosx)2− 2sinx cosx | | (sinx+cosx)2 | |
= |
| = |
| − 2 = L ... |
| | sinx cosx | | sinx cosx | |
25 sty 23:29
``ww: oo juz widzę

A Ty jak widzisz taki przykładzik to od razu wiesz jak zrobić i co skrócić czy musisz się
trochę zastanowić jak ja

?
25 sty 23:31
Basiek: Te akurat widzę, bo ... jakoś tak.

Nie wiem, nigdy tego nie umiałam, widać dochodzę do
wprawy.
25 sty 23:34
``ww: Na szczęście to jest tylko na rozszerzonej maturze, więc sprawdzian napisać na 3 i spokój−.−
25 sty 23:35
Basiek: Stop. Pacze, co ja pacze. I czytam. Na podstawowej maturze też są te przekształcenia chyba O.o
25 sty 23:51
``ww: A taki przykład: cosxsin2x + cos3x = cosx
25 sty 23:51
``ww: tam jest sin2x
25 sty 23:52
Kot admin. Co ja pacze? : L = cosx*sin2x + cos3x = cosx(sin2x + cos2x) = cosx * 1 = cosx = P
c.n.u.
25 sty 23:54
Basiek: cosx(1−cos2x) +cos3x−cosx=0
cosx−cos3x+cos3x−cosx=0
0=0
25 sty 23:54
Basiek: Co ja pacze udowodnił ładniej
25 sty 23:59
``ww: Dziwne ale tak na zdrowy rozum przypuśćmy, że sinus to jabłko a cosinus to gruszka. Jak mnożąc
gruszkę przez wielkie jabłko dodając 3 gruszki mozemy otrzymać gruszkę ... brak logiki
26 sty 00:02
Basiek: Źle!

Sinus to sztuczne jabłko składające się z modeliny czerwonej i zielonej, zaś cosinus, gruszka
składająca się z modeliny zielonej i czerwonej....
26 sty 00:07
``ww: no wlasnie

i jak dodając kupe różnej modeliny do siebie mozemy miec tylko jeden pojedyńczy
kawalek?
26 sty 00:09
Basiek: No w sumie to... możemy łączyć jabłka i gruszki, mimo że niby to nie to samo, prawda?

Widzę, że strasznie Cię to mierzi. Mam propozycję, wyprowadź sobie
sinx i cosx ze wzorów na tgx i ctgx, co? Może coś się poukłada
26 sty 00:12
``ww: czyli?
26 sty 00:31
Kot admin. Co ja pacze? : powiedz o co ci dokładnie chodzi.
26 sty 00:39
Basiek: | | sinx | |
tgx= |
| => sinx=... cosx=.... |
| | cosx | |
| | cosx | |
ctgx= |
| => sinx=... cosx=.... |
| | sinx | |
1= sin
2x+cos
2=....
26 sty 00:40