calki, funckje o dwoch zmiennych bardzo prosze o pomoc!!!
emes: witam, bardzoo pomoc w rozwiazkaniu tego przykladu ktory dotyczny funckji o dwoch zmiennych.
szczegolnie nie rozumiem skad rozwiazan 1 i 2. bede bardzo wdzieczna
f(x.y)=2x
2y
3+3xy
2+2x+3y
5
dfdx=f"x= 4xy
3+3y
2+2+0
↓↓
−> 1.
dxfdx2= Fxx= 4y
3 −> no i moje pytanie brzmi skad sie wzial ten wynik, no i
po co to obliczamy


2.
d2fdxdy= fxy= 12xy
2+6y −to samopytanie dotyczny tego rozwiazania
25 sty 22:15
emes: pomozcie proszE
25 sty 22:24
emes: niktnie wie


?
25 sty 22:30
Aga:
Najpierw liczysz pochodną po x, tak samo jak pochodną jednej zmiennej, a y traktujesz jak
stałą.f'(x,y)x=4xy3+3y2+2+0
Teraz liczysz jeszcze raz pochodną po x tej nowej funkcji
f"(x,y)xx=(4xy3+3y2+2)'x=4y3.
2) teraz x traktujesz jak stałą, a pochodną liczysz po y.
f'y=3*2x2*y2+6xy+0+15y4
Druga pochodna po y
(6x2y2+6y+15y4)'y=12x2y+6+60y3
Cel podobny jak przy funkcji jednej zmiennej.
25 sty 22:40