ABCD: Rozwiąż uk równań:
a + b a + c 1
------ - ------ = ---
2 5 2
b + c a - b 5
------- - ------ = - ----
2 3 6
2a - b - 2c = 4
Ma wyjść: a = 1, b =0, c= - 1
1 maj 18:56
M: Podpowiem tak:
Pierwsze równanie pomnóż obustronnie razy 10 i wyznacz sobie np. a.
Drugie równanie pomnóż obustronnie razy 6.
Trzecie równanie masz ładne.
Z pierwszego wyznaczone a: a = b-2c-1 wstawiasz do drugiego i trzeciego. Rachujesz,
uproszczasz i liczysz jak normalny układ równań z dwiema niewiadomymi.
Mi z drugiego wyszło => 5b+3c-2a=-5, czyli zawiązując układ z trzecim równaniem pozbywasz
się od razu 2a.

.
Ja się gdzieś walnąłem w liczeniu, ale może Tobie pójdzie lepiej

. Powodzenia! I
uważaj na plusiki i minusiki, żeby się nie pogubić!
1 maj 19:51
M: Podpowiem tak:
Pierwsze równanie pomnóż obustronnie razy 10 i wyznacz sobie np. a.
Drugie równanie pomnóż obustronnie razy 6.
Trzecie równanie masz ładne.
Z pierwszego wyznaczone a: a = b-2c-1 wstawiasz do drugiego i trzeciego. Rachujesz,
uproszczasz i liczysz jak normalny układ równań z dwiema niewiadomymi.
Mi z drugiego wyszło => 5b+3c-2a=-5, czyli zawiązując układ z trzecim równaniem pozbywasz
się od razu 2a.

.
Ja się gdzieś walnąłem w liczeniu, ale może Tobie pójdzie lepiej

. Powodzenia! I
uważaj na plusiki i minusiki, żeby się nie pogubić!
1 maj 19:51