Pilne,....
vb: Wyznacz współrzędne punktów wspólnych prostej l i okręgu 0. W każdym wypadku wykonaj rysunek.
a) o: x2+y2−8x+12y+44=0; l: y=x−10
25 sty 22:13
Artur z miasta Neptuna:
O: (x−4)2 + (y+6)2 = 8
czyli okrąg ten jest o środku S(4,−6) i promieniu 2√2.
punkty wspólne?
y=x−10 −−−> podstawiasz 'y' do wzoru na okrąg i wyliczasz te punkty
26 sty 09:04
vb: Jak to obliczyłeś O: (x−4)2 + (y+6)2 = 8 prosze cie wytłumacz po kolei
26 sty 10:13
Bizon:
(x2−8x+16)+(y2+12y+36)−16−36+44=0
(x−4)2+(y+6)2=8
26 sty 10:23
vb: a dlaczego tu jest 16 i 36 w nawiasach ?
26 sty 10:51
Artur z miasta Neptuna:
jak obliczyłem ... otóż ... masz x2 − 2*1*...*x + .... = (x − √...)2 −> stąd mam to '...'
(czyli 4)
tak samo w przypadku drugiej współrzędnej środka
26 sty 13:43