prawdopodobieństwo
Maciek: Na sześciennej symetrycznej kostce do gry cztery ścianki są pomalowane na czerwono, a dwie
pozostałe na biało. Rzucamy dwukrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że za
drugim razem wypadnie ścianka w innym kolorze niż za pierwszym razem.
25 sty 22:08
makos:
C − czerwona ścianka
B − biała ścianka
Ω = {C, C, C, C, B, B}
|Ω| = 6 * 6 = 36
A − w drugim rzucie wypadnie inny kolor niż w pierwszym
A = { (C, B), (B, C) }
|A| = 2
Koniec.
25 sty 22:27
Karol: ale to jest źle zrobione..
24 lut 23:26
Basiek: | | 4 | |
P(A)= |
| *{2}{6}+{2}{6}*{4}{6}=.... |
| | 6 | |
24 lut 23:28
Basiek: | | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
****P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| =.... |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
24 lut 23:29
Karol: a jakby to zrobić z omegą Ω nie z drzewka?
24 lut 23:35
Basiek: Hm, no ale wiesz.... tak jest NAJPROŚCIEJ. I zrobiłam to dosłownie w głowie. Dwuetapowe
zdarzenia robi się przeważnie tak.
24 lut 23:36
Karol: no tak, wiem,wiem

ale u nas pani bardziej wymaga obliczej niz drzewek..
Ω=36 a co z A/
24 lut 23:38
Karol: A=4*2+2*4?
24 lut 23:39
Basiek: No właśnie... tu nawet Ω będzie inna...
bo omega, to ilość możliwości za 1 razem * za drugim razem....,nie sugeruj się, że jest to
kostka
24 lut 23:39
24 lut 23:40
Basiek: Tak jak mówię, nie ma co kombinować, drzewko stochastyczne i jest cacy. To najkrótsza,
najbezpieczniejsza droga.... takie zadania zwyczajnie robi się tym sposobem i chyba nie ma
sensu na siłę kombinować
24 lut 23:42
Karol: 
Pan Nowak zamierzał kupić zestaw kina domowego w cenie 5166zł . Kwotę zakupu można było
rozłożyć na cztery raty płatne co miesiąc w dwóch wariantach: 1 wariant: każda rata jest o 20%
mniejsza od poprzedniej raty. 2 wariant: każda kolejna rata jest mniejsza od poprzedniej o 20%
pierwszej raty. Wyznacz pierwsze i ostatnie raty w obu wariantach. a co powiecie na to zad?
24 lut 23:43
Basiek: Że ciąg geometryczny wita?
24 lut 23:44
Karol: nooo i arytmetyczny chyba tez
24 lut 23:45
Basiek: 1) x− pierwsza rata, więc
x, 0,8x, 0,8x−(0,2*0,8x), (0,8x−0,2*0,8x)− 0,2(0,8x−0,2*0,8x)
I... dodajemy =5166
To jest jakiś ciąg malejący, ale nawet nie wiem, jaki. Dodaj po prostu... powyciągaj... zobacz
24 lut 23:48
Basiek: 2) y−pierwsza rata
y, 0,8y, 0,8y, 0,8y −> suma= 5166
Miłej zabawy!
PS. w pierwszym wariancie może być sporo błędów, sprawdź to sobie dobrze
24 lut 23:51
Karol: nie moge wlasnie tutaj rozroznic tutaj jaki ciag bd w ktorym wariancie
24 lut 23:51
Basiek: Po prostu mnóż, dodawaj i odejmuj
24 lut 23:52