qaz: wykaż, że 1110−1 dzieli się przez 10
25 sty 22:01
ZKS:
(11 − 1)(119 + 118 + 117 + 116 + 115 + 114 + 113 + 112 + 11 + 1) =
10(119 + 118 + 117 + 116 + 115 + 114 + 113 + 112 + 12)
25 sty 22:15
wmboczek: 1110−110=(11−1)(119+118+...+11+1)
25 sty 22:16
Jack:
...=(11−1)(119+118+...+111+1)
25 sty 22:16
Aga: 1110−1=(11−1)((119+118+117+116+ ... +1)
Jeśli jeden z czynników jest podzielny przez 10 to iloczyn też jest podzielny przez 10.
25 sty 22:17
pigor: ... bo
1110−1 = 11
11−1
11 = (11−1)(11
9+11
8+11
7+ ... +11
2+11+1) =
10k
a wszystko to, ze wzoru

skróconego mnożenia :
an−bn=(a−b) (an−1+an−2b+ ... ) itp. itd. znajdź sobie w biblii zwanej Wiki .. ,
póki nie za późno, bo mogą ją zamknąć, albo kazać sobie ..

płacić
25 sty 22:25
tn: mam inny pomysł:
1110−1= (115)2 −(15)2 = (115−1)(115+1) =[(113)2−(13)2)](115+1)
=[(113−13)(113+13)](115+1) = [(10)(112−11+1)(113+13)](115+1) c.k.d
25 sty 22:43
Aga: tn 115≠(113)2
25 sty 22:48
tn: zgadza się, popełniłem błąd
a czy jeśli na kalkulatorze policzę że 115=161051 i pokaże że pomiejszone to o 1 jest
wielokrotnością 10, będzie Ok?
25 sty 23:10
Basiek: tn nie, nie będzie

niestety
25 sty 23:11
tn: jak to?
przecież będzie to pokazane
25 sty 23:22
AC:
Można tak:
11=1 mod 10 ⇒ 1110 = 1 mod 10 ⇒ 1110 − 1 = 0 mod 10
cnw.
26 sty 00:04
Gustlik: Albo opis słowny: 1110 to liczba z cyfrą jedności 1. Jeżeli od niej odejmiemy 1, otrzymamy
liczbę z cyfrą jedności 0, a to jest cechą podzielności przez 10. c.n.d.
26 sty 01:15